SØG MENU

Brugeraftale & vejledning

BUGERAFTALE & Vejledning

FOR HUSETS KREATIVE VÆRKSTEDER

 

REGELSÆT OG VEJLEDNING

På Husets Keramiske Værksteder behøver man ikke, at kunne lave keramik i forvejen for at komme og bruge vores værkstedsfaciliteter. I alle værksteder er der nemlig keramik, der kan inspirere dig, og der er en masse værktøj og forme, du må benytte - så har du lysten og idéerne til at udfolde dig kreativt med keramik, ja så har vi rammerne.

 

HVORDAN BRUGER MAN HUSETS KREATIVE VÆRKSTEDER

Kommer du som ny bruger, er der personale og frivillige, som altid er parate til at hjælpe dig godt i gang - men i hverdagen er der generelt ingen undervisning ej heller praktisk hjælp, man skal altså, som bruger, være ’selvkørende’.

 

Derfor er det vigtigt at understrege – at hvis du ønsker at benytte Husets Kreative Værksteder, så er du en del af et kreativt fællesskab, hvor det at arbejde med keramik foregår i et rummeligt miljø og i tæt samspil med andre brugere samt Husets personale. Dette fællesskab betyder, at man som erfaren bruger, skal være villig til at dele sin viden om keramik samt sin knowhow omkring arbejdsgangen på værkstederne, med nye og uerfarne brugere.

 

BOOKING AF VÆRKSTEDSPLADS

For at benytte Husets keramiske værksteder skal du købe en pladsbillet som gælder for en 3 timers værkstedsplads på et af vores 3 værksteder. Læs om bookingregler og booking af værkstedsplads under ’Bookingregler’ på værkstedssiden.

 

ARBEJDSGANGE PÅ VÆRKSTEDERNE

Inden du booker tid, så læs venligst om de forskellige værksteder på hjemmesiden, for der er nemlig forskellige forudsætninger for hvert værksted.

 

Når du kommer til din bookede tid, får du udleveret et ’unikt’ forklæde, som skal bæres, så længe du benytter værkstedet. Udover forklædets praktiske funktion, kan man med forklædet se, dels at du har booket tid til værkstedet og dels hvilket af vores 3 værksteder, du har booket tid til.

 

Og en vigtig faktor, er, når du bruger Husets Kreative Værksteder, at du skal rydde op efter dig selv, inden din bookede tid ’udløber’ – ryd op på din plads, vask bordpladen af, vask det værktøj du har brugt, og læg værktøj og forme m.v. på sin rette plads. Så er værkstedspladsen nemlig klar til den næste kreative bruger, når et nyt bookinginterval starter.

 

KERAMIK TAGER TID!

Vi har fuld forståelse for, at man kan være utålmodig, og man glæder sig til at se det færdige resultat - men det at arbejde med keramik tager tid!

 

Keramik er et langsommeligt fag. Keramik skal først skabes, så skal det tørre helt op, og derefter brændes første gang. Så skal det glaseres, og så skal det brændes en sidste gang – for til sidst at blive prissat. (Læs om afregning for forbrug af materialer på værkstedssiderne, under ’Prisliste’)

 

Derfor er det super vigtigt, at du respekterer de arbejdsgange, det nu engang kræver, at få dit værk igennem de forskellige håndteringsfaser og arbejdsgange fra opstart af et projekt, til at du kan afhente dit færdige værk i glasurskabet på Kreativgangen.

 

Som vi bl.a. nævner her på siden, er der mange faktorer, som kan spille ind, når du laver keramik på Huset - men hovedreglerne er, at du skal regne med, at der går op til 3 uger, fra du stiller dit værk til forglødning på forglødningshylderne på Kreativgangen, til de står forglødt på forglødningshylderne under ugenummer i de respektive værksteder: Form & Glasurværkstedet og Porcelænsværkstedet.

 

Ligeledes gælder det ved glasurbrænding - fra du stiller dit glaserede værk på glasurhylderne i Ovnrummet, skal du regne med at der går op til 3 uger, til det står klar til afhentning i Glasurskabet på Kreativgangen.

 

Kommer dit værk ’hurtigere igennem systemet’, så glæd dig over dét - men forvent det ikke.

 

Et lille lifehack, er, når du bruger Husets Kreative Værksteder, så prøv at have gang i flere værker, derved vil der også løbende stå færdiglaserede værker klar til dig i Glasurskabet, når du kommer og arbejder på dine projekter.

 

VIGTIGE REGLER VEDRØRENDE LER

Du må kun bruge ler, der er købt på Husets Kreative Værksteder - og vi brænder kun værker, der er skabt på Husets Kreative Værksteder. Det er derfor på ingen måde tilladt, at lave værker hjemme og medbringe efterfølgende.

 

Brænding af ler

Det er Husets personale, der fylder og tømmer keramikovnene, og vi passer godt på dine værker. Det betyder, vi først brænder de ting, du har sat til forglødning, når leret er HELT tørt. Hvis ikke leret er tørt, er der risiko for, at det eksploderer i ovnen, og ikke bare ødelægger dit eget værk, men også de andre værker, det står i nærheden af.

 

Værker går sjældent i stykker. I de tilfælde det sker, samler vi resterne i en beholder, og sætter den enten på hylderne med forglødede værker eller i skabet med glasurværker.

 

Vi rå-brænder ikke værker - alt ler skal forglødes inden det glasurbrændes.

 

VIGTIGE REGLER VEDR. GLASUR OG BRÆNDING

Det er meget vigtigt, at dine værker er HELT fri for glasur på stå-fladen. Hvis der er glasur på bunden af dit værk, brænder værket fast på ovnpladen under glasurbrændingen. Derfor tør dit værk grundigt af for glasur på værkets bund samt 1-2 mm op ad siden på værket, fra bunden.

 

OBS - nogle af de glasurer, der er til rådighed på værkstedet, skal brændes ved en særlig temperatur - i de tilfælde vil det være oplyst på glasurspanden.

 

Det er derfor vigtigt, at man stiller de glaserede værker på den rette glasurhylde i Ovnrummet, så de kan få den korrekte brænding, og derved opnå det bedst mulige resultat. Vær derfor ekstra opmærksom på de skilte, der er på ’glasurhylderne’ i Ovnrummet.

 

Fra du stiller dit værk til brænding, kan der gå op til 3 UGER, før dit værk er færdigbrændt.

 

Du skal købe dine glasurbrændte værker - også når de ikke er blevet, helt, som du har forventet. For uafhentede værker er en udgift for Huset, som på sigt vil give kollektive prisstigninger.

 

Færdige glasurværker kan købes i maksimum 6 UGER. Du behøver ikke booke tid på værkstedet for at afhente dine færdige værker.

 

 

HUSK!

Husk du skal regne med, at når du stiller dit værk til forglødning, kan det tage op til 3 uger, før det er brændt. Er dit værk tykt i skærven, eller volumenmæssigt stort, kan der gå længere tid.

 

Husk også du skal regne med, at når du stiller dit værk til glasurbrænding, kan det tage op til 3 uger, før det er brændt.

 

Husk at stille dine værker på de korrekte hylder. Der er en række hylder på værkstederne, i Ovnrummet samt på Kreativgangen, som det er vigtigt, at lære at kende. (Få hjælp i 'Vejledning og Ordforklaring' nederst på denne side.)

 

Husk at tjekke om dit værk står på ’Traumereolen’. Hvis dit værk står på Traumereolen, skal du rette fejlen eller kassere dit værk.

 

Husk det er godt at have tænkt sit værk til ende, inden du går i gang. Dvs. hvis du fx har brug for et stativ til at hænge noget op i under glasurbrændingen o.l., er det jo smart at lave det klart inden, eller evt. have købt sådanne remedier gennem en forhandler.

 

Husk at gå i gang i rigtig god tid, hvis du skal lave værker til højtider, fødselsdage, markeder o.l. Værkstederne er populære, og der er generelt run på, og der er ALTID ekstra stort pres på værkstederne op til højtider o.l.

 

Husk at vi i opstarten af hver sæson, afholder Workshops - workshops som vi anbefaler vores brugere at benytte sig af. Det er en rigtig god investering, at få indgående knowhow i f.eks. Glasering og Porcelænsstøbning m.v.

 

Husk at det engang imellem kan være svært, at finde sit værk på forglødningshylderne i Form & Glasurværkstedet. Men fat mod, det er yderst sjældent, at der ’forsvinder’ værker på værkstedet. Det er derimod meget hyppigt, at brugere tror, at deres værk er forsvundet i mængden af værker – men med tålmodighed og omhu i sin søgen, dukker det altid op.

-

Husk du gerne må hente dine forglødede værker, uden at have en booket tid på værkstedet - men afhentning af værker o.l. KAN KUN SKE i værkstedernes Åbningstid.

-

Husk at sætte navn og dato på din ler-pose.

 

Husk at sætte navn/ initialer under dine værker, det kan nemlig nogle gange være svært at genkende sit værk, efter det er forglødt eller glasurbrændt. Når Husets personale tømmer ovnene, sættes der ugenummer på dit værk, og det ugenummer har 2 praktiske funktioner. Første praktiske funktion, er, at du kan finde dit forglødte værk på forglødningshylderne under det ugenummer, værket er brændt. Anden praktiske funktion gør sig gældende ved 6 ugers reglen.

 

HUSK 6 ugers reglen

For at vi ikke skal drukne i ’gammelt ler’, ikke færdiggjorte værker samt uafhentede værker, har Husets Kreative Værksteder en 6 ugers regel. Det betyder, at dit værk skal være i proces, og hvis ikke det er det, bliver værker, ler eller uafhentede værker, fjernet fra hylderne på værkstederne efter 6 uger. (6 ugers reglen gælder selvfølgelig kun for værkstedernes åbningsuger - dvs. ferieperioder og lukkeuger ifm. workshops o.l., ikke tæller med.)

 

Husk at vi anbefaler vores brugere at blive venner med os på Facebook, da den platform gør det muligt at formidle en nyttig brugerviden omkring aktiviteter på værkstedet – det kan være oplysninger vedr. nye tiltag, orientering omkring workshops, markeder eller info om lukkedage m.v.

 

HUSK MAD IKKE ER TILLADT PÅ VÆRKSTEDET

På grund af støv må der ikke spises i værkstederne - og det er KUN drikkevarer, som er købt i Husets Caféer, som må nydes i værkstederne.

 

Medbragt mad, snacks og drikke må nydes uden for værkstederne, i Gårdhaven eller i Sennepshaven - (haven mod 4. Maj Kollegiet)

 

 

VEJVISER/ ORDFORKLARING

- værksteder, rum og hylder på Kreativgangen

 

Kreativgangen – Kreativgangen er det areal i Huset, hvor du finder alle faciliteterne omkring Husets keramiske værksteder.

 

Form & Glasurværkstedet – kan du læse om HER

 

Porcelænsværkstedet - kan du læse om HER

 

Drejeværkstedet - kan du læse om HER

 

Rottehullet – (Rum på Kreativgangen, hvor kun personalet har adgang – rummet bruges dels som lager og klargøringsrum, og dels til prissættelse af færdigbrændte værker.) ((Jævnfør afsnittet med at respektere arbejdsgangene på værkstedet – kan dine værker først afhentes, når de står klar til afhentning i Glasurskabet på Kreativgangen))

 

Glasurskabet - (Aflåste skabe på Kreativgangen, hvor de færdige værker placeres til ’frikøb’ efter sidste brænding: glasurbrændingen.)

 

Forglødningshylderne på Kreativgangen - (Der hvor du stiller dine stentøjsler-værker til tørring inden personalet sætter værkerne i keramikovnen til 1. brænding: forglødningen.)

 

Ovnrummet – (Ovnrummet er lokalet, hvor vores keramikovne står, og hvor du finder Glasurhylderne – OBS - det er hér, du skal være opmærksom på, at du stiller dine glaserede værker efter den glasurtype, du har anvendt – der er ’skilte’ på hylderne.)

 

Glasurhylderne i Ovnrummet (Der hvor du stiller dine værker efter du i Form & Glasurværkstedet, har glaseret dem. Personalet stiller værkerne i keramikovnen til anden og sidste brænding: glasurbrændingen.)

 

Traumereol – (Reol på Kreativgangen, hvor personalet stiller værker, som ikke kan brændes, enten pga. skader, manglende stabilitet, manglende glasuraftørring o.l.)

 

Forglødningshylderne i Form & Glasurværkstedet – (Reoler i Form & Glasurværkstedet, hvor forglødte stentøjsler-værker placeres af personalet efter forglødning – værkerne placeres under det ugenummer, hvor de er forglødt.)

 

Forglødningshylder i Porcelænsværkstedet – (Porcelænsler og stentøjsler skal holdes adskilt, så hvis du arbejder på Porcelænsværkstedet, finder du hylder, hvor du placerer værker til forglødning, samt finder værker som er forglødte – værkerne placeres under det ugenummer, hvor de er forglødt.)

 

Rakupavillonen – (Pavillon i Sennepshaven, hvor vi tilbyder Raku-brænding. Hvis du ønsker at raku-brænde dine værker, købes en ’billet’ på værkstedet. En billet er lig med mængden af keramik, som kan være i én raku-ovn. Rakubrændingstider annonceres på Kreativgangen.)

 

’Husets ler’ – ’Husets ler’ er det ler, vi bruger/ sælger på Husets Kreative Værksteder – ’Husets ler’ sælges i poser á ca. 2.5 kg.

-

Toiletter – (Toilettet, som er et handicaptoilet, finder du for enden af Kreativgangen.)

-

Vandautomat – (Du finder en ’postevandsautomat’ midt på Kreativgangen, så du altid kan nyde et krus iskoldt forfriskende vand, hvis du bliver lidt tør i halsen.)

 

-

 

Pyha – TAK fordi du har gennemlæst det hele. Det kan måske godt virke lidt overvældende med alle de ’regler’, procedurer og arbejdsgange, men når først, du kommer i gang med at lave ler på Huset, vil du finde ud af, at det faktisk er SUPER nemt og afslappende og afstressende og tilfredsstillende og kompetencegivende og en social oplevelse og der er en rigtig stor glæde ved at kunne sige til dine venner; Se, den vase, den har jeg selv lavet:o)

 

Vi glæder os til at se dig!