SØG MENU

SYSSEL: Samtidskunsten som dialogskaber i Nordjylland - hvad vil det sige?

Workshop
Sted
Huset i Hasserisgade
I KUNSTNER-LEJLIGHEDEN PÅ 1. SALEN

I 2019 etablerede Kunsthal NORD læringsforløbet Kunstpionererne med fokus på kuratering og formidling af samtidskunst i Nordjylland. Forløbet orienterede sig mod at den sociale bæredygtighed i at give unge værktøjerne til selv at formidle og skabe rammer for samtidskunsten — kombineret med en forståelse for kunstens sociale, kritiske og politiske rolle i samfundet. Kunstpionererne har med sine to hold over de sidste 4 år sat et stort præg på den nordjyske samtidskunstscene, hvor kunstnere og kunstformidlere finder deres helt unikke veje i samtidskunsten. Hvordan de forskellige generationer af Kunstpionererne har bearbejdet den nordjyske muld har været omskifteligt, forløbet har de seneste år mødt mange organisatoriske udfordringer — men et samlingspunkt for alle at orientere sig mod, har hele tiden været spørgsmålet om hvad der sker når kunsten orienteres ud i det offentlige rum?

Til denne foreløbig sidste samtalesalon faciliteret af Nordoplyst vil vi gerne runde ordentligt af ved at invitere alle kunstnere og kunstformidlere i Nordjylland til en samtale om tilgængelighed i den nordjyske samtidskunst.

Det vil vi gøre ved at lægge ud med en fortælling om Kunstpionererne med udgangspunkt i podcasten ‘Pionererne i Nordjylland’ af SYSSEL, som består af musiker Nikolaj Skjold og tilrettelægger Sofie Zehngraff. Sofie har været tilknyttet Kunstpionererne og nu er initiativtager til foreningen af samme navn. Med podcasten som udgangspunkt vil vi til dette event sammen reflektere over samtidskunstens rolle i Nordjylland, og hvad det kræver, hvis samtidskunsten skal skinne igennem til den bredere offentlighed.

Kunstfaglig leder Anne Møller Christensen og Sara Løvschall Grøntved fra SKAL Contemporary bidrager også til samtalen med sine indsigter i det at drive et udstillingssted for samtidskunst i Skagen, der aktiverer lokale ressourcer — organisatoriske, kunstneriske og politiske — og med dette faciliterer eksperimenterende udstillinger, der på forskellig vis undersøger de lokale omgivelser og omstændigheder i området ved at trække linjer til aktuelle globale udfordringer og kriser. Samtalesalonen er modereret af Kamilla Mez.

NORDOPLYST — Dialoger om samtidskunst i Nordjylland har siden 2020 faciliteret en række møder på forskellige lokaliteter i Nordjylland. Her vil man blive introduceret til samtidskunstens mangeartede fænomener og problematikker af kunstfaglige aktører fra Nordjylland. Forløbet består af events, hvis forskellige temaer i forlængelse af hinanden søger at skabe et samlet billede af det nordjyske (kunst)landskab.

Alle er velkomne til at deltage TORSDAG D. 28. SEPTEMBER KL. 16:00 - 18:00 I KUNSTNER-LEJLIGHEDEN PÅ 1. SALEN PÅ HUSET, HASSERISGADE 10, 9000 AALBORG. Arrangementet er gratis.

Der er mulighed for at deltage i den efterfølgende fælles middag med mad fra Husets Café. Den koster ikke noget, men tilmeld dig ved at sende en besked med dit fulde navn til nordoplyst@gmail.com eller DM senest MANDAG D. 25. SEPTEMBER.

PROGRAM:
kl. 16:00 Velkommen
kl. 16:10 Lyttesession af SYSSELs podcast episode ‘Pionererne i Nordjylland’.
kl. 16:40 Oplæg og refleksioner af SKAL Contemporary
kl. 17:00 Samtalesalon modereret af Kamilla Mez
kl. 18:00 Afslutning på en inspirerende eftermiddag

Samtalesalonen er venligst støttet af Region Nordjylland, Kulturalliancen og UMMK.

Sted
Huset i Hasserisgade
I KUNSTNER-LEJLIGHEDEN PÅ 1. SALEN