SØG MENU

Papaya: Arsen Petrosyan Quartet (Armenien)

Alverdens
Dør åbnes kl. 19.30
Sted
Huset i Hasserisgade
3'eren / Salen
Entré
125 kr
Studerende / Pensionist Billet
90 kr

ARSEN PETROSYAN QUARTET

 

Arsen Petrosyan: duduk

Astghik Snetsunts: Qanun

Vladimir Papikyan: Santur

Avetis Keoseyan: slagtøj (daf, dhol m.v.).

 

Arsen Petrosyans kvartet stammer fra Armenien, og den fremfører traditionel klassisk og religiøst inspireret musik hentet fra Armeniens lange historie. Vi skal høre kompositioner af bl.a. Grigor Narekatsi (10. århundrede), Simeon Yerevantsi (18. århundrede), Sayat-Nova (18. århundrede) og Komitas (20. århundrede).

 

Kvartettens instrumenter er centrale i de armenske musikalske traditioner, men genfindes samtidig i andre lande i området: Iran, arabiske lande, Tyrkiet m.fl. Tilsvarende er musikken også beslægtet med eksempelvis klassisk persisk musik – om end også med sin egen identitet.

 

Arsen Petrosyans instrument ”duduk” er et blæseinstrument. Teknisk set tilhører det familien af instrumenter med et dobbelt rørblad som hos obo og fagot i vestlig musik. Duduk’ens dobbelte rørblad er meget stort i forhold til bladet i oboen og eller fagotten, hvilket giver instrument en dyb og karakteristisk blød klang. Qanun og santur svarer teknisk set til hhv. cembalo og piano: på qanun anslås strengene med små fingerplektre, mens de på santuren (nogle gange betegnet hakkebræt) anslås med små trækøller. Begge instrumenter har et meget stort antal strenge – ofte 72 – men det kan variere. Af og til siges det, at det tager et halvt liv at lære at spille på instrumenterne og et halvt liv at stemme dem… Kvartettens sidste musiker håndterer diverse slagstøjsinstrumenter.

 

Kvartettens leder Arsen Petrosyan er blandt de førende yngre udøvere af sit instrument. Han har turneret og undervist bredt i mange lande. Udover den traditionelle armenske musik har han arbejdet sammen med så forskellige folk som guitaristen Steve Hackett (fra Genesis) og arabiske musikere som Ihab Darwish og Omar Bashir.

 

Koncertens repertoire er især hentet fra kvartettens seneste indspilning: ”Hokin Janapar”, der på armensk betyder ”Min sjæls rejse”. En rejse i den armenske historie og en nations rejse.

 

Arrangeret af Papaya & Huset

Dør åbnes kl. 19.30
Sted
Huset i Hasserisgade
3'eren / Salen
Entré
125 kr
Studerende / Pensionist Billet
90 kr