SØG MENU
babydee_foto

Baby Dee (US)

Koncert
Dør åbnes kl. 20
Sted
Hybrid / 3eren / Salen
Entre
100 kr. / Forsalg
Entre
120 kr. / På dagen
Priser inkl. 10 kr. gebyr

"It's true. I'm really retiring. Sorry for the short notice ... Oh, and it's not like I'm sick or dying or anything like that so please don't assume any such thing."

Sådan lød ordlyden i en mail, der tikkede ind i min overfyldte mailbakke for kort tid siden.
Den kom fra Dee Norris. Ikke kendt af mange, men af de der gør, er det nærmere nok under kunstnernavnet Baby Dee.
Okay. Hurtigt fik jeg fat i hendes tyske agent.
"Er der ledige datoer i 2018?"
"Ja, et par stykker".
"Fint! Vi tar' én af dem!"

 

Min første møde med den to meter høje transkønnede, tidligere kirkeorganist, tidligere skovhugger, tidligere Anthony And The Jonsons medlem, var i 2005 på det ganske lille og nu hedengangne københavnske Kulkaféen.

Jeg blev fuldstændigt blæst væk af dette harpe, harmonika og klaverspillende freakshow, der skiftede problemfrit mellem vanvittig cabaretmusik og hjerteskærende ballader lige såvel som hun skiftede lidt mindre problemfrit mellem en flaske whisky og en flaske hvidvin.
"I'm a fucking threeclimber" skreg hun mens hun flåede sin trøje af og styrtede ned i første række af et publikum der maksimalt udgjorde 30 mennesker.

 

Jeg husker at jeg i løbet af koncerten nåede at tænke, at dét her var nok lidt for meget for Aalborg. Men jeg var solgt. Og heldigvis skulle det vise sig, at jeg tog fejl.
Når hun denne uigenkaldeligt sidste gang gæster Aalborg, bliver det for fjerde gang.

 

Vildskaben er tæmmet lidt. Det hvidvins-tørstige kønsubestemmelige musikmonster af et cirkusfreak (hun har rent faktisk arbejdet som cirkusfreak, så betegnelsen holder), er byttet ud med en tilværelse med hus og mand i en lille hollandsk by og nu altså en snarlig tilværelse som folkepensionist.
Men sangene, spillet, humoren og alvoren, står stadig ætsende skarpt til Dees koncerter, hvor det smukke og det ækle balanceres og blandes i hendes helt unikke musik der trækker tråde ud til både salmer, romantiske ballader og Vaudeville.

 

Min første store forelskelse i Baby Dees musik var i sangen "Half A Chance" fra albummet "The Robyns Tiny Throat".
Lyt på Spotify >

En sang om hvordan man ville vente for evigt hvis der var blot en lille chance for at vinde sin elskedes kærlighed og hvis det bedste man kunne give den man elsker er deres frihed, så ville man gøre det, ud af ren kærlighed. Av mit hjerte.

Senere fulgte pladen "Safe Inside The Day" udgivet på det velestimerede amerikanske label Drag City, hvor navne som Bonnie Prince Billy, Marc Almond, Matt Sweeny m.fl. bakkede op.
Lyt på Spotify >

Denne plade er nok at betragte som det tætteste Dee nogensinde kom, eller kommer, på et kommercielt gennembrud og var også den der bragte hende forbi Aalborg for første gang på en større europæisk turné.
En fantastisk samling sange, der både viser Baby Dees sårbare romantiker og vrængende humorist.

 

Listen af sange og plader som jeg kunne anbefale med denne unikke kunstner er meget lang, så jeg vil stoppe mig selv her.
Og sådan set bare nøjes med at påpege, at dette bliver sidste chance for at se, eller gense, en musiker og sangskriver, som måske ikke rystede jorden under hendes samtid, men som jeg er ganske sikker på, at man vil genopdage om 20-30-40 år og løfte op på piedestalen blandt de helt store.

 

Jeg glæder mig til at se jer til koncerten :-)
- Michael Marino / Huset

 

Baby Dee på Facebook >

Dør åbnes kl. 20
Sted
Hybrid / 3eren / Salen
Entre
100 kr. / Forsalg
Entre
120 kr. / På dagen
Priser inkl. 10 kr. gebyr